2014. február 9., vasárnap

Ameddig még vannak Volánok... - Kapos Volán

Az idei első túrám Somogyba vezetett, ráadásul ez most jó kis hajnali vonatozással indult, kései hazaéréssel, egyedül, komolyabb előzetes infógyűjtés nélkül. Mindez jelenti számomra az igazi fotótúrát, élveztem is, és eredményes is lett. :)
Ahogy a címben már utaltam rá, végzetesen közeledik a Volánok jogi megszűnése, és a Közlekedési Központok létrejötte. Azért Somogyra esett most a választásom, mert annak idején, mikor még igazi sulinetesként fotóztam 7-8 éve, akkor a BKV és a Volánbusz mellett 3 Volán, a Vértes, a Mátra és a Kapos volt, amivel elkezdtem vidéken is fotózni, persze ekkor még családi kirándulások keretében. Ezután 2012-ig méltatlanul elhanyagoltam ezt a területet, a Balaton környékén kívül a megyében sem jártam, azonban tavaly előtt lényegében az egész megyét bejártam. Tavaly is rátettem erre, kisebb mértékben, de eljutottam oda, hogy most, mikor decemberben 17 Credo érkezett a Kaposhoz (vagy inkább 30 a DDK-hoz...), és kidobták 10-en pár 200-ast, akkor bizony egyetlen olyan busz sem lett selejt, amiről ne lett volna képem, kivéve a DZL-120-at. Viszont volt még 10 fölötti 200-as, amiről nem volt képem, azonkívül pedig még nem egy érdekesség van ennél a Volánnál, így most, a vizsgáim végeztével végül Somogy lett a befutó.
Ugyan -szerencsére- 2014 január helyett 2015 januárjára tolódott a Volánok megszűnése, a tavaly év végén beszerzett Credokon már csak DDK logó van. Bár még mindenki Kapososnak/Gemencesnek/Pannonosnak tekinti ezt a 30 buszt, jogilag azok is, de külsőleg ezek bizony már nem Volános, hanem "Régiós" buszok. Jogilag még Volánok vannak, de az arculatváltás elkezdődött...

Most, hogy ilyen hosszúra nyújtottam ezt a bevezetőt, nézzük, mit sikerült lőni!
Egészen Döbröközig kotta szerint haladtam, 4:55 Déli, 6:06 Pusztaszabolcs, stb., azonban Döbrököz és Dombóvár között csak gurult a vonat, így sikerült 17 perc késéssel beérnünk. Pár unásig lőtt busz volt csak bent, így felültem a Kaposvár felé tartó vonatra, ami végül 28 perc késéssel, bevárva az IC-t, elindult. Így csak 9 után tudtam Kaposvárra érni. Az első rendszámom azonban egészen hamar meg is lett:
Nem reméltem, hogy a KT-tól is lövök hiányt, főleg nem Ikarust. De csak sikerült. :)
A helyközi buszvégre beérve azonnal 4 renCCámmal nyitottam. A Balatontól délre szinte mindenütt kötelező Pannonos C56-os mellett 2 új Credo, és 280-as is meglett.
A nap folyamán még találkoztam vele. Ezzel most már mind a 4 280-as pipa a Kapostól. Ez is, és a másik háromból kettő ex. Kisalföld Volán.
MNY-557, Mátra Volános fényezéssel, DDK-s logóval, de azért a Kapos Voláné. Még. Az 556 lett meg egyébként előbb, de ez lett a jobb kép. :)
Ezután az egyik csuklós Rábát lőttem, a HPK-045-öt, ami még csak úgy volt meg, hogy az első rendszámát elhagyta. Így azért jobb volt fotózni. Majd megint egy csuklóst lőttem, nem is akármit!
Az egyik Jászkun Volántól vett 417-es, KFH-528. Állítólag nem könnyű kilőni, pedig mostanában gyakran megy Zimányba.
Szerencsére a fenti képnél még nem bújt elő a Nap, később viszont örültem is neki.
Sajnos Budapesten nem sok hó esett idén, itt viszont nem volt ok panaszra, mikor ott jártam, is volt még bőven a 25-30 centi hóból. :)
Havas-napos-ajtós, a kedvencem. A típus nem, de azért nem rossz ez sem.
AFF-694 mellette egy új EN Credo, amin legfeljebb a tábla utal rá, hogy Kapos Volános
Szintén az egyik kedvenc képem a napról. Van egy pár mondjuk. :D
Még négy kép Kaposvárról, aztán tovább állunk végre!
Egyébként bent a buszvégen még pár új Credo, egy átrendszámozott Credo és holmi DUD-794 lett meg, szerencsére tűrhető fények voltak, majdnem csak akkor sütött a Nap, mikor kellett. :)
Napibusz.jpg. Ráadásul meg sem volt.
Ahogy az egyik IAW sem, de most már pipa mindkettő.
JUP-949, az egyetlen nem ex. Kisalföldes 280-as a Kaposnál. Ez Zalás volt.
Kaposvártól a jövővel búcsúzok: "Egyenfehér", DDK-s Credo...
Az imént említettem, hogy az LLN-925-el mentem tovább. Hát persze, hogy Nagyatádra! Ott több új rendszámot vártam, mint a megyeszékhelyen. Persze nekem újakat, új Credonak arrafelé nyoma sem volt. :) Viszont volt hiányzóm elég, érkezéskor "csak" négy volt bent, amiből a három 200-ast fel is teszem. A negyedik amúgy a JIT-698 című NABI volt.
Szívélyes fogadtatás!
A Kapos Volán egyetlen helyis 260-asa. Nem úgy tűnik, mint ami sokat mozog.
Decemberben sokan ezt is a selejtek közé várták. Szerencsémre megmaradt, most már vághatják! :D Na jó, azért ne.
A jó kezdés után sétáltam egyet, lőttem egy BZ-t a vasútállomáson, megállapítottam, hogy valóban a pótjegyes HPE-295 lesz az egyetlen értelmes eljutási lehetőségem innen Marcali felé, majd visszasétáltam a buszvégre. Lassan kezdődött a délutáni csúcs, hiszen már 1 óra is elmúlt. Jöttek is sorban a buszok, DUD-793 személyében az újabb rendszám már ott várt a buszvégen. Jött még a Pannontól egy GOW-293, még a régi hokibotos flottafénnyel. Aztán megérkezett a Kapos másik 417-ese is, kezdett tetszeni ez a város...
Erről most jöjjön egy ajtótlan oldali kép, a facebookon már úgyis volt ajtósból. ;)
Közben GHB-059 is beesett, na, 415-ös sem kell már Nagyatádról. Aztán ez a szépség is indult:
Kistérségis Autosan, hmmm.
A Pannontól még egy E95 érkezett még, és hogy az előbb miért említettem meg a hagyományos Pannon flottaszínt? Ezért:
KCK-041, ez is már a DDK-s idők egy igen egyértelmű előjele.
Közben lassan indultam tovább, Nagyatádról egy 256-ossal búcsúznék:
FKC-116, ex. DUD-792. Ezzel 1, azaz egy 200-as hiányzóm maradt a Kapos Volántól! :)
Kb. pont akkor, hogy eljöttem Nagyatádról, kisütött a nap. Szerencsére Marcaliban amúgy is sütött, így legalább ott a napsütés utolsó óráját ki tudtam használni.
Nagy fogás volt ez nekem! Kaposváron pont bebuktam, itt viszont érkezésem után 1-2 perccel indult, ezzel most már csak 3 busz kell Ajkáról.
Gyorsan megnéztem, mik vannak még bent, szokásos 415-ösök és Rábák, volt hiány is, de 4-ig már nem ment semmi, így elmentem az utolsó hiányzó kaposos 415-ösömért pár száz méterre.
MJP-469, ex. EOR-241, még a régi fényezéssel. Szép. :)
A buszvégre visszatérve még fotóztam, amíg volt egy kis fény.
Marcaliban főleg 415-ösöket lehet fotózni, és...
... szóló Rábákat. Persze vannak Credo-k is, abból is lőttem hiányt itt is, de ennek jobban örültem, illetve...
...ennek a Rábának is.
Mint látható, kezdett elfogyni a fény, de már fél 5 környékén jártunk, télen már az is jó, hogy eddig tudtam fotózni. LLN-873 vitt tovább innen a Balatonhoz, úgyhogy a buszozást 415-össel kezdtem, azzal is zártam. Aztán a kanizsai gyors repített haza, nyárral ellentétben ilyenkor tényleg gyors ez a vonat, pontosan felért, és gyorsan, nyáron fél óra késés alatt ritkán ússzák meg ezek a vonatok.

Összességében egy nagyon jó napot zártam. Régen voltam ilyen jó kis vonatozós túrán, ráadásul majdnem mindent sikerült fotóznom, amit szerettem volna. Nem is az egy darab hiányzó 200-as miatt van hiányérzetem, ezen a téren szerintem túl is teljesítettem, ahogy mind a két 417-es is meglett. Azonban azt egy kicsit sajnálom, hogy továbbra sem sikerült egyik háromtengelyes E94-est sem fotóznom, látnom sem, akárcsak a háromtengelyes Rábát, ami szintén sosemlátott maradt.

Zárásként a galéria, most 70 képpel:
https://skydrive.live.com/?cid=872902F291B0EFAD&id=872902F291B0EFAD!147#cid=872902F291B0EFAD&id=872902F291B0EFAD!2024

Köszönöm a figyelmet e hosszú poszt után! Legközelebb meg ki tudja, mikor és mivel jövünk... :D