2014. január 30., csütörtök

Januári életképek

Sajnos főleg tanulással (de legalább eredményesen!) telt a január számomra, nagyobb fotótúra nélkül, egyedül a Vértes Volán alvállalkozóit sikerült nagyjából teljesen körbefotóznom. Ennek el is jött már az ideje, mert az utóbbi hónapokban jelentősen megváltozott a leosztás ezen a téren.
A poszt másik főbb vonala a Tatabánya környéki műszakváltásokról szól, bár konkrétan egy váltást sem lőttem körbe, de több alkalommal több helyen, nem annyira jó arányban, mint az alvikat, de nagyjából ezt is sikerült összeszedni, itt is indokolt volt már ez, itt is volt nagyobb változás. Ezúttal nem egészen időrendi sorban fog haladni a poszt, először jönnek a műszakváltók, aztán alvik, és a poszt végén az életképek kategóriára is sor kerül. Akit csak az Ikarus érdekel, főleg arrafelé keresgéljen, ott fog is találni 200-asokat. Azaz, az elején is lesz pár 200-as, csak azok Setrák... :D
A további szócséplés helyett kezdjünk is hozzá!
Márkushegyre, a bányához a Vértes Volán mellett (ők azzal, ami van alapon nyomják, de elsősorban Credo és E95 várható) 200-as Setrák járnak a műszakváltásra, íme kettő:
LVK-849 jó retkesen, még a tavalyi utolsó képemen.
MKV-068 már idén, de hasonló időben. Ez csak munkanapokon jár, a fenti csoda hétvégén egyben járja a két busz járatának egy részét, amit szükséges olyankor.
A Sews-hez több Ikarus is jár, itt is mutattam már a FUM-266-ot, na az már nem, vagy nem innen. Annak a helyén egy bordó Setra van, az FJV-151-es 253-as helyén pedig ez:
FKN-583, Dad
Tatabányán, az Ipari park műszakváltós járatait korábban a Szöllősi Travel csinálta, szerepeltek már nálam a kocsijai, 200-as Setrák, Neoplanok, Irisbusok, volt ott minden, korábban O405, 407-es Mercik, évekkel ezelőtt pedig Ikarusok, na azok közül csak a végsőkig kitartó FLR-482 (IK435) és a tavaly beszerzett IKC83-as lett meg, melyek szintén voltak már. Decembertől (vagy novembertől, passz) a Komtravel vette át ezeket a járatokat (némi átalakítással), első sorban Neoplan Translinerekkel, de vannak egyéb csodáik is, nézzünk párat:
MFV-938, Renault FR1, ex. Régió Busz, még az ő részükről ez a kocsi a repülőnapon is járt. Itt épp Tarjánból indul az Ipari Parkba.
LNC-955, ilyen Translinerből legalább három van, még nem derítettem fel mindet.
Persze van nekik 200-as Setrájuk is. Igazi finomság ez, ánuszból lőtt retkes 200-as Setra. :D
Igen, a Kombusz=Komtravel, és igen, korábban ők jártak ex. Alba Volános 260-asokkal a Vértes Volán néhány vonalán alvállalkozóként. Most ezen vonalak egy részét a Szöllősi, egy részét a Busz-plusz csinálja. Kicsit lejjebb meglátjátok, mivel. :)
Még egy egészen friss, tegnapi kép a Komtravel flottájának egy szebb, újabb darabjáról is:
LJB-299, Tatabánya, Béke utca
Ezekből ennyi bőven elég lesz, lássuk, mi a helyzet az alvállalkozókkal!
Korábban a Busz-plusz, Buszkomplex, Kréber, Kékesbusz, Kombusz (nekik a Bérbusz) és a Szöllősi Travel alvállalkozott a Vértes Volánnak, ezekről vagy a megboldogult honlapomon, vagy a blogon láthattatok már jó pár képet, sok-sok Ikarus-szal, meg mással is.
Most Dorog környékén a Kréber és a MRReisen csinálja a korábban is alvis vonalakat, Komáromban a Buszkomplexé a helyi egy része, Tatán 1, Kisbéren 2, Tatabányán 3 busszal a Szöllősi Travel van jelen, valamint Tata környékén, de Tatabányát is érintve 4 busszal a Busz-plusz. Szép, nem?
5 ilyen Volvo 8700-assal jár a Kréber
A fenti MOF-852-n kívül MNH-626-629 a másik 4, a 628 volt korábban, a másik 3 a galériában megtekinthető, 626 Leányváron, 627 Dorogon, 629 Piliscsabán lett meg. Apropó, Piliscsaba, ott lőttem ki a 2 tartalék autóját is a Krébernek, ha éppen az LXH-103 sem elérhető, és a Volvo-k sem jók mind:
MDR-829 az egyik, ez amúgy a Volvo-k érkezése előtt a JOB-294, MBZ-711, LRM-022 és az LXH-103-al együtt alkotta azt a díszes társaságot, amivel ismét átvették, ezúttal a Kékesbusztól, az alvis vonalaikat Kréberék
MDV-282 a másik, eddig kétszer pár napra ugrott be, amúgy ez is Suzukizik, mint az LXH-103, ami szintén előfordul Vérteses vonalon nagy ritkán
A másik Dorog környéki alvállalkozó az MRReisen, akik a vonatpótlás mellett pár vonalat is átvettek. Eleinte a vonatpótlásról ismert Balázs-buszos kollektíva, FKH-169, LUE-349, MIM-476 is alviztak, majd teljes lett a flotta. Az ex. VP-s kocsik közül az MJA-067, és az egyszer ott is megforduló midi-MAN, az MKV-190 maradtak, tartalék a szintén a VP-n is járt MMZ-468. Ugyanolyan Neoplanból van még 3, MNG-706, 707 és MMA-312, a 707 maradt hiány, a másik kettő meglett. Tardoson egy Sü MAN jár, az MMA-311, és ezzel teljes is ez a szekció.
MMA-312, MNG-706 ld. galéria, a 707 "beszerzése" még folyamatban van... :D
MMA-311 a tardosi ködben

A Szöllősi Travel kocsijai már szerepeltek itt, Tatán a MIZ-297 (igen, a Karosa C934, ez most is szerepel a galériában), Tatabányán MDM-196, MGJ-289 és MFS-993, Kisbéren MHS-825 és MFV-745 járja az alvit. Azaz egyikük csak járta, a Kisbéren is megfordult LWH-716 váltotta az MDM-196-ot:

LWH-716, régóta akartam már róla fotót, járt ez Kisbéren is, járt Bajra is, ahol most a Karosa van, volt műszakváltós kocsi is, végül itt sikerült elkapnom.
Az alvis rész zárásaként a Buszplusz jön. Ők 4 Conectoval járnak, MMC-869, 884, 885 és MLW-074. Kettő Tatán, kettő Tarjánban lett meg, egy ide elég lesz, a többi a galériában. ;)
MLW-074, a zsámbéki fordakocsi.
Ezzel a tematikus rész végére értünk, ugyanis Komáromba nem másztam el a két Buszkomplex-es buszért. Következzen pár kép még a hónapból, továbbra is főleg Komárom-Esztergom megyéből, de azért jutott bele egy kis Üröm és Budapest is. :)
MMT-630, Üröm. Mondjon bárki bármit, nekem ezek akkor is tetszenek. Amúgy a kép érdekessége, hogy január ezen napján olyan meleg volt, hogy bicikliztem kicsit, akkor lőttem ezt.
Ezután jött az alvi-túra, de közben sikerült még lőnöm ezt-azt.
Tipikus Esztergom. Ezért szeretem! :)
Meg ezért is:
FKB-878 a Tesco-nál. Amúgy az MNG-707-et kerestem, hogy hol pihent, hát nem itt, de üsse kő, nem baj!
Tarjánban sem a Conectok a legérdekesebbek, bár végülis azokét mentem oda, de ha már arra jártam, nem hagytam ki ezt sem. Nem tudtam, hol áll, de nem kellett sokat keresnem, mert a távkapcsolat minden hátránya ellenére előnye is van annak, ha másik megyében, mondjuk Komárom-Esztergomban él az ember barátnője. :)
Ex. DUD-008, Bács Volán.
Azon a napon egyszer sütött ki rendesen a Nap utam során, íme:

HPR-056, Tata-Agostyán
Még két kép aznapról:
JOY-879, mindig itt áll. Azaz kicsit hátrább, most jobb szögbe állt be.
KST-565, Dad, szövetkezetei bolt mh. Utolsó járata egy nap a busznak amúgy...
A hazafelé végre kilőtt MJA-072 (ex. FLK-589, csak úgy volt meg) képével nem fárasztom a népet, ahogy a Ventonával sem. Kicsit hosszúra nyúlik ez a poszt, az időhiány az oka, tulajdonképpen kettőt gyúrtam egybe.
BCK-420, alap fotóhely ez Tatabányán.
Jó pár nappal később Óbudán, a Gyöngysor utcában lőttem ezt egy vizsgáról hazafelé menet. Jó, kicsit túlzottan ráállt a fára, de mindegy, tetszik ez a busz ezzel a fényezéssel, meg aztán itt nem mindennap parkol busz.
Ismét jóval később, amikor már az idő is kezdett télies lenni. A sok vizsgám között csak 1-1 BKV-s kép született, ezt is csak a táblája miatt lőttem ki. Ráadásul ez megszokott.
Ez a hótól retkes Travego a Szeged 2011 focicsapatát hozta Budafokra, az MTK elleni felkészülési meccsre, ami miatt nekem is a Promontor utcában volt dolgom. Ha már ott voltam, csak kilőttem. :D
Másnap (tegnap) aztán végre Budapestre is megérkezett a hó. Ennek örömére még véletlenül sem két budapesti képpel zárok, bár az első kb. 100 méterre készült a fővárostól.
Végre, havas ekenell! :D A domb teteje már Budapest.
LRD-177, Volvo B10M, a Győr-SZESE kézilabdacsapatának busza.
Hát, nagyjából mindent bele is nyomorítottam ebbe a posztba, amit idén fotóztam, nagyjából 10-15 BKV-s és vonatpótlós képen kívül. Februárban már több időm lesz fotózni, rögtön a vizsgák és az egyéb sulis dolgok miatti gőz kiengedésére (a kocsmázások mellett) egy jó kis fotózással kerítek majd sort a napokban, arról tuti posztot is fogok írni. Addig pedig marad ez, alább a galéria linkjével:
https://skydrive.live.com/?cid=872902F291B0EFAD&id=872902F291B0EFAD!147#cid=872902F291B0EFAD&id=872902F291B0EFAD!1958
Köszönöm a figyelmet, nemsokára jelentkezem újra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése