2015. július 27., hétfő

Erdély röviden

A cím a posztot illetően áll csak helyt, valójában elég hosszú volt ez a túra. Viszont alapvetően nem a buszfotózás volt a cél, ezért lesz rövid a poszt. Egy kisebb társasággal 4 napot töltöttünk Erdélyben, elég sűrű volt a program, igyekeztünk minél több látnivalót megnézni úgy, hogy ne csak rohanjunk egy-egy helyszínen. Persze Ikarusért mindig megálltunk, ha már én vezettem, illetve volt pár hely, ahol tudtam, hol kell keresgélni. Aradon meg már jártam korábban, így én "műszakváltani" mentem, amíg a többiek várost néztek.
Aradon kezdődik tehát a történet. Miután a többieket kitettem, kinéztem az ipari parkba. Sajnos most jóval kevesebb Ikarust találtam, mint két éve szerkesztőtársamék. Apropó, ha már megemlítettem, ha valaki nem olvasta volna az ő posztjait, csak ajánlani tudom, ők több Ikarust találtak, mint én, igaz, nekik ez volt az elsődleges céljuk. Igyekeztem most úgy válogatni, hogy olyanok kerüljenek be, amik ezekből az írásokból kimaradtak. Arad témájában ez az idevágó poszt. :) A sok beszéd után végre kezdjük el tényleg!
Aradon a többség tehát már nem Ikarus. Itt az első értelmes képem, ez a csodálatos Neoplan érkezik Nagyiratosból.
Már az érkezések nagyobb részére odaértem, de befelé csak kevés kocsi volt lőhető. Ahogy néztem, volt több új vagy annak tűnő beszerzés, ezért is volt kevesebb Ikarus, meg gondolom ez is olyan, mint bármelyik nagyobb műszakváltás, nincs belőle két egyforma.
King Long!!! :D
A Pito Trans mellett a Trans FDC volt a másik cég, aminek a buszaival találkoztam, ám utóbbi nem volt olyan meghatározó, mint a Pito. Íme egy buszuk:
300-as Setrából is elég sok fordult meg itt.
Közben persze jöttek Ikarusok is. Nem akarom az egész posztot a valójában nem is erdélyi, hanem partiumi Aradnak szentelni, de a legtöbb buszt itt lőttem, ezért még jó pár kép jön innen, de igyekszem nem egy helyről lőtt képekkel telerakni az egészet. Egyébként lesz most is galéria, a képeknek kb. a 2/3-a Aradon készült, a nagyját majd megnézitek a galériában, a poszt második felét a máshol talált Ikarusoknak szentelem inkább. :)
A fő irányból érkező kocsik ellenfényben jöttek sajnos, kis felhősödés néha volt, olyankor sikerült ehhez hasonló viselhetőbb kép is.
Párosával érkezik a rendszám. :)
Rááába! <3 Ja nem, nem az, de majdnem. :D
Volt pár Ikarus, aminek elég egyértelmű volt az. előélete.
Ezt meg azért hoztam, mert olyan ormótlan és csúnya.
Akárcsak ez a csoda.
Na, tényleg ne ezzel legyen tele az egész, még három kép, aztán csapatjuk tovább. Összesen amúgy 13 Ikarust fotóztam a műszakváltás során, érdemes tehát a galériát végignézni!
Újabb példa arra, hogy nem mindig kell keresni, honnan is származik a busz.
Az egyetlen 280-as, amivel találkozta itt. Kevés, nagyon kevés.
Zárásnak azért ezt hoztam, mert egy részt O405-ös, amit szeretek, másfelől meg szépen visszaadja a leosztást. Minden 3-4. nyugati (vagy éppen keleti) hulladékra jutott egy Ikarus...
Talán túl sok képet hoztam Aradról, se baj, tényleg túl sok időt töltöttünk el ott. Temesvár volt a következő megálló, ahogy ideáig is, úgy oda is autópályán mentünk. A Bánát fővárosában járműveket nem fotóztam, alig volt időnk szétnézni, próbáltunk nem késő éjjel a szállásra érni. Ide tehát még vissza kell jönni... Innen Lugos felé vettük az irányt, ahonnan pedig Déván át Vajdahunyad volt a cél, ahol az első nap aludtunk. Sok nevezetesség Déváig nem volt, egyébként is siettünk. Egy megálló azért akadt, Igazfalván, így Temes megyét sem hagytuk el Ikarus nélkül!
Állhatott volna fordítva is... Székelyföldről származik ez a 250-es, a gyergyószentmiklósi Panoráma Turisté volt korábban.
A szomszédos Facsádon egy 211-esbe is belebotlottunk, de egy részt ideiglenes rendszám volt csak rajta, másrészt a nagyobb baj az volt vele, hogy egy telepen állt, mellette meg egy traktor parkolt, így értelmes képet nem lehetett róla készíteni, részben egy épület is takarta... Aznap több Ikarust nem láttunk, Déván még a lemenő nap fényeiben csodálhattuk meg a várat, aztán Vajdahunyadon végre elfoglaltuk a szállást, és végre ihattam egy jó Temesvárit. A melegben, egész napos vezetés után még az is jónak tűnt... :D
Vajdahunyadon is megtekintettük a várat, aztán a buszállomás szomszédságában található Lidl-t is. Ott értelmes busz nem volt, meg jó fények sem. Ez utóbbi hibádzott sajnos, de nem messze onnan azért csak sikerült egy 250-est találni:
Ez is állhatott volna fordítva. Mondjuk ennek a segge is volt olyan szexi, hogy megért egy képet! :D
Piskinél felmentünk a pályára, és Nagyszebenig újra kiélvezhettük az autópálya előnyeit. Nagyszeben egy nagyon takaros, építészetét tekintve német jellegű város, ahol még a románoknak is egész kulturált megjelenése van. Magyarok sajnos alig élnek ott viszont. A városban többnyire MAN buszokkal találkozhatunk, nem lőttem egyet sem, elég volt a városnézés. Kiskapuson álltunk meg utána, egy kicsit elborzadni, aztán Medgyes, majd Segesvár következett.
Amíg a vasúti átjáró állapota miatt torlódtunk, kilőttem ezt az Irisbust.
Segesváron ismét kultúrprogram, majd mentünk is tovább Székelyföld felé, de előtte a város szélén, Fehéregyháza határában egy kúton belebotlottam ebbe:
Sajnos ez a 255-ös sem a legjobb fényeknél állt, de ez nekem így is tetszett.
Nem sokkal később végre hazaértünk. Azaz egy magyar Erdélyben mindig otthon van és lesz, így annyira eddig sem voltunk idegen földön, de Székelyföldre érve, újra magyar nyelvterületen tényleg olyan érzés volt a "román tenger" után, mintha hazaértünk volna. Székelyudvarhely határán található a Gas Tours telephelye, ahol pár laprugós Ikarus állt. Az ott készült fotóim nem publikusak, és sajnos csak egy buszon volt rendszám, de az a 255-ös legalább napos-ajtósan állt. :) Miután megnéztük az egykori megyeszékhely belvárosát, megebédeltünk így helyi idő szerint 4 körül, majd irány Csíkszereda, az aznapi szálláshely. Este még kinéztem a buszvégre, de értelmes képet nemigen lehetett lőni. Utána viszont végre tényleg jó sört ittunk, Igazi Csíkit.
Csíkszereda buszait is jól körbefotózták tavalyelőtt Renccámvadászék, íme a poszt erről, én meg beteszek pár képet olyan buszokról, amik ott nem szerepelnek. A másnap reggelt itt kezdtük, így pár jobb kép is született.
Ennyi embert nem küldhettem el a busz mellől... Ez még esti kép keddről.
Szintén esti kép az első, a másik már másnap készült:
Ez ugyan szerepelt a linkelt posztban, de a 259-est csak nem hagyom ki! Egyébként ez hátulról talán látványosabb is.
Ez is volt, de ebben a két napban is végig ugyanott állt ez a busz, mint akkor. Mintha ide horgonyzott volna...
Az ITAS-nak egyébként elég sok az ex. kisalföldes busza, például a blogon még csak részleteiben (az előző képen) látott HR 49 YTA:
Társait a galériában és az előző posztokban keressétek! :)
A Szabolcs Volánt is képviselte két busz, nem jó, de tűrhető kép lett róluk, íme az egyik, a másik rendszáma amúgy csak egy betűvel tér el, az ajtóelrendezés már jobban, mert az 260.43. :D
A reklám még Nyíregyházáról maradt és ugyanaz, mint az ex. AVE-233-on a két évvel ezelőtti posztok egyikében, de a busz nem az!
A fenti 5 mellett még 4 200-ast lőttem itt, nem rossz felhozatal, bár ez is lehetett volna jobb. Innen aztán a Madarasi Hargitára kirándultunk fel, a székelyek szent hegyére. Megérte. :) Onnan lefelé, Ivón készítettem az alábbi képet, az egyetlen magyar rendszámos busz, amit fotóztam, bár találkoztunk többel is.
Szép hely Ivó, mint ahogy az egész Küküllő völgye és Hargita is.
Innen Zeteváralján és a Libán-tetőn át Gyergyószentmiklósra, majd a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz látogattunk el. Megvolt a méz, áfonya és a lekvárok beszerzése is. Estére pedig Szovátáig jutottunk, ott szálltunk meg. Aznap már nem fért bele Parajd, így utolsó nap, 600+ km előtt még elmentünk a sóbányába is.
A kijelző 10 pont, bár nem a kedvenc csapatom. :D
Felfelé a háttérben látható Jonckheere hozott minket, jóval nagyobb utazási élményt biztosítva. Innen Kolozsvár érintésével Debrecen felé vettük az irányt. Kolozsváron sem buszt fotózni álltunk meg, de amúgy sem volt érdekes a felhozatal, mindenféle levedlett francia szemét jár ott. Kolozsvár után még volt 1-2 kulturális és természeti megálló, utóbbit értsétek, ahogy akarjátok. :D
Zilah, Szilágy megye székhelye a poszt következő állomása, ahol megint nem jó fényeknél találtam rendszámot. Ez viszont már inkább érdekes, mert errefelé a posztok alapján még nem sokan jöttek buszt fotózni.
Igen megörültem ennek. Zilah buszállomásán főleg kisbuszok, és pár nyugat szemét volt emellett.
A Szilágyság rejtett még pár kincset, Szilágysomlyón bukkantam rájuk.
Hogy a táj is látszódjon... Jobb szélen egy rendszám nélküli 256-os...
... kicsit közelebb pedig ez, amihez érthető módon nem mentem közelebb.
A út túloldalán állt az igazi találat, annak örültem a legjobban hazafelé.
Az Isuzu állhatott volna messzebb, de ez így is szexi. A tábla alapján Szilágynagyfaluba jár.
Még mindig Szilágysomlyó, egy műszakváltós 256-os is volt:
SJ 24 TUR, rendszáma összerakható 2 fenti buszéból. :D
Amire nem számítottam, az szépen bejött, viszont nem sikerült feltenni a pontot az "i"-re. Amint mondtam, nem buszfotós kirándulás volt ez, de úgy terveztem, Margitta felé megyünk haza, hogy legalább az egyik bihardiószegi 200-as meglegyen. A facebookon már többen is tettek fel róluk képet, jó lett volna elkapni egyet. Sok időnk viszont nem volt, mert Debrecenbe kellett érni 5 előtt egy meccs miatt. Még ez sem lett volna gond, Ottomány után ugyanis szembejött velünk az egyik busz, de full ellenfényben. Nem baj, a faluban egy kanyar után volt egy jó hely rá. Igen ám, de a busz nem arra ment, mint ahonnan mi jöttünk, hanem elment Szalacs felé. Így sajnos Biharból egy Ikarust sem lőttem ki, de oda se neki! Összesen 30 Ikarus akadt horogra (+2 rendszám nélkül), ami azért nem rossz, főleg, hogy nagyon sok helyen jártunk, sok volt a látnivaló, kirándulni is sikerült, szóval eleve nagyon sok élménnyel gazdagodtam, amin ez a sok Ikarus még dob egy nagyot. Tehát nem szegte kedvem ez a kis hiba a végén, Bihardiószeg azért annyira nincs messze, mint Csíkszereda, szóval hamarabb és könnyebben eljuthatok oda javítani... :)
Jöjjön hát a galéria a végére, ahol a maradék hargitai és aradi Ikarus mellett pár ebay-kuka is vár rátok, ne hagyjátok ki! 67 kép egyébként, egy villamossal, amit csak a zászlók miatt tettem be, ritka látvány az ilyen ugyanis.
Remélem, élveztétek a posztot, mert én igen! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése