2017. január 22., vasárnap

Skandináv invázió a Pilisben

Bár egy másik posztot ígértem az évzárónkban, most mégis ezzel kezdem az évet.

A Volánbusz 60 használt buszt szerzett be a közelmúltban, ezek egy része még most sem állt forgalomba, egy másik részük viszont már decemberben az utakra került. Volvo 8500, 8700 és 8900-as típusú buszokat vett a cég, köztük egy adag háromtengelyes példánnyal. A leosztást pontosan még nem lehet tudni, de nagyjából 18-20 busz került a fóti üzemegységhez, ebből kb. 15 a pilisi térségbe. A posztban mellettük néhány korábban is errefelé szolgáló busz is feltűnik, illetve két kakukktojás is, amik a KNYKK (azon belül Vértes Volán) alvállalkozását színesítik tovább.

Időrendben haladunk, elsőként rögtön egy nem jól sikerült képpel kezdünk...

NWX-421 a 10-es úton. Sajnos csak kiugrani az autóból és kattintani volt időm, a beállításokon nem tudtam változtatni, így még utómunkával is elég furcsák a fények.
 Másnap újra akartam lőni a 421-et, ez azóta sem sikerült. Viszont szépen sorban jöttek a 8900-asok a 840-esen, minden napra jutott egy új rendszám szinte.

NWX-470 a norvég eredetét idéző -15 fok körüli időben Ürömön
NWX-468, Pilisborosjenő
Egy pillanatra szakítsuk meg a sort! Az utóbbi időben egyre gyakrabban jelennek meg szóló buszok is a 800-as járaton, nemcsak az "új" háromtengelyesek. Igaz, az alábbi kép hétvégén készült, de na.

DVV-494 csapatja a Vörösvári úton. Nem éppen erre a járatra való busz.
Visszatérve a 8900-asokhoz, az NWX-467 hagyja el az ürömi mészégető megállóhelyet.
Ezt a példányt sikerült kipróbálnom, kényelmes, magyar szemmel nézve távolsági busz. A kialakítása kevésbé a 840-es vonalra való, ami egy sűrűn megálló, igazi elővárosi járat. A szintén kihasznált, "féltávolsági" 815-ösre (Komárom/Süttő/Nyergesújfalu - Budapest) tökéletesek ezek a buszok.

Szintén NWX-467, Esztergomból érkezik az Árpád hídhoz.
NWX-471 Pilisborosjenőn. Ez a busz talán az egyetlen a 8900-asok között, ami kiszámítható, Süttőre jár, délelőtt meg beforog Pilisborosjenőre.
Szintén a 471, valószínűleg kitaláljátok, hol. Igen, Üröm, mészégető. :D
 Megint megtöröm a sort, igaz, maradunk a fő témánknál, csak most a 8700-asokra térünk át. Sajnos őket nem sikerült túl izgalmas helyeken kiszednem.
NWX-465. Mennyivel jobban néz ki így, mint azok a szerencsétlen társai, amik fekete hűtőrácsot kaptak.
NWX-422 az Árpád hídi ketrecben.
Most értünk el oda, hogy érkezzen a két kivétel. Mindig is érdekes, színes felhozatal volt ezen az öt fordán, amit a Vértes Volán adott ki alvállalkozásba annak idején még a Krébernek. A vonalakon járt már elég sok Ikarus, ős-Neoplan, ős-Setra, most pedig az MrReisen megjelenésével eljutottunk a Karosákhoz is!
NYY-874, Tokodaltáró
NYZ-073, Ebszőnybánya közelében

Ekkor egyébként az új beszerzéseket is szerettem volna fotózni, de nem sok sikerrel jártam.

Ezt csak érdekességként teszem be. A két kép egymástól légvonalra nagyjából 20 km-re készült, a táj viszont egészen más.














Visszatérve a témánkhoz, KXH-592 Visegrádon.
 Szentendrén sem volt sok szerencsém ekkor, bár a Econellek itteni megjelenése is szervesen kapcsolódik az új kocsik megjelenéséhez.
MMT-619, Szentendre
A következő (ezen a) héten ismét volt egy kis időm benézni az Árpád hídhoz. Először a ketrecben lőttem újra a 423-at, sajnos a mellette álló 422-ről maradt a fenti kép, bár sok különbség nincs.
NWX-423
Szintén ekkor lett meg az utolsó előtti 8900-as, hát sajnos az autót nem tudtam arrébb tenni onnan, amúgy is szabályosan parkolt ott.
NWX-469, egy órát vártam rá, amíg előjött.
Ezután kiugrottam Szentendrére, volt is értelme, bár többet vártam.
Hamar megérkezett az NWX-474, ez legutóbb csak felhősen lett meg.
A két NABI egy ideje már itt járkál.
KXH-595, de régen újra kellett volna ezt már lőnöm...
Aztán végre érkezett egy 8900-as...
... de ez csak az NWX-474 a helyin. Na igen, Szentendrén 8900-as Volvo helyijáratozik. :D
Aztán csak jött egy hiányzó, NWX-473.
Sajnos az elméletileg itt szolgáló 8500-as nem került elő. Ahogy sosemlátott volt, és maradt is az NWX-466 számomra. Egy viszont még előkerült, az NWX-472 másnap, ezzel az összes háromtengelyes 8900-ast kipipálhattam, nem is rossz. :)

NWX-472 második munkanapján rezsiben érkezik az Árpád hídhoz.
A végére pedig egy egészen friss kép, közvetlenül a sötétedés előttről.

NWX-469, nem látszik rajta, hogy nagyjából egy hete dolgozik.

Pontosan még nem tudni, hány busz kerül a Pilisbe, és milyen változások lesznek még. Ami biztos, hogy a posztban 12 busz látható a Volánbusz legfrissebb beszerzéséből, ami egyben az összes (8) háromtengelyes 8900-ast is jelenti.

Köszi a figyelmet! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése