2014. augusztus 21., csütörtök

A BKK szolgáltatója: a Volánbusz

Régóta emlegettem már, hogy egy BKK témájú poszt is lesz. Akik ezt azért várták, mert sok BPI/BPO rendszámot reméltek, azoknak bizony csalódniuk kell, itt MOSt az MRP és az MRZ lesz túlsúlyban. A Volánbusz már 15 éve részt vesz Budapest tömegközlekedésében, annak idején a BKV 88-as vonalán járatták végig az Andor utcai selejtsort, majd néhány dél-budai vonal mellett időnként villamospótlásokon, vagy peremkerületi járatokon tűntek fel. Ezenkívül még a BKSZ jóvoltából utazhatott az átlag fővárosi a városon belül a Volánbusz járatain.
Sokáig ilyen Citarok voltak a törzskocsik a 88-ason, ott Ikarusokat váltottak (először piros színben jártak egyébként). Egy idő után a 13-as járatcsaládon is megjelentek, a 4-es metró átadása után pedig rövid ideig a 287-es járaton is megfordultak, pár éve pedig Újpesten villamost is pótoltak. Idén május óta pedig a 87-es családon járnak, míg a 13-asokra, a 287-esre és a 88-asra MAN NL283-asok kerültek.
Na ez változott meg idén áprilisban. A Volánbusz egészen nagy szeletet szerzett meg a budapesti buszvonalakból, nevezetesen az agglomerációs járatokat. A pletykák szerint még néhány egyéb peremkerületi járat is átkerülhet hozzájuk, mindenesetre jelenleg 167 vadonatúj busszal szolgálják ki szinte az összes olyan járatot, melynek legalább az egyik végállomása Budapesten kívül van. A 167 busz egyébként ezekre a vonalakra bőségesen elég, ezért is járja az a pletyka, hogy vesz még át vonalat a VB.
A 167 buszból 106 szóló, MAN NL283 (Lion's City) és 61 csuklós, Volvo 7900A (utóbbiakat a Rába hozta be az országba). A poszt fő témáját az első halmaz adja.
Kezdjünk is neki, először mi más is jöhetne, mint egy kis 218-as? ;)
MRP-064 még az átépítés előtt álló Bécsi úti vasúti átjárónál, még májusban.
Egyébként a 63/64/218 járatokat május elején vette át a Volánbusz, áprilisban a 169E-n kezdtek, majd szépen sorba júliusra átvették az összes agglós járatot.
Az egyetlen képem a pesti oldalról ezekről; MRP-072 pihen az Árpád hídnál a reggeli és a délutáni csúcsidő között.
Még egy kép még az első hetekből, mikor tábla jelezte az első ajtós felszállási rendet. Azóta ezt is a kijelző írja ki.
Az első MRZ, ami meglett. Mák volt a reggeli csúcsban, hogy éppen nem dugult vissza eddig a Vörösvári út.
Maradunk még a környéken kicsit, legalább megismerhettek a Flórián téren kívüli fotóhelyeket is a 10-es úti járatokra. :)
MRP-097 "A" Burger King előtt.
Az első hónapokban hetente 4-5 új rendszámot is tudtam lőni a 218-ason, most már kezd kicsit beállni a kiadás, de élvezem ezt a helyzetet, az unásig lőtt BKV buszok után ez jó kis házi fotótéma. Maradunk még ajtótlan oldalon, reggel a Rendelőintézetnél nyugisabb fotózni, mint a Flóriánnál, kisebb a sor, kevesebb rendszámot bukik be az ember.
MRP-099, a már felújított villamosmegállóból fotózva.
Suliidőben reggel van átszerelő szám a 29-esen, a heti egy alkalommal, mikor be kellett járnom, jó motiváció volt ez a korán kelésre.
Serfőző utca, a ház kicsit kiégett, de a busz nem annyira... Hát na, azért elég alacsonyan van még ilyenkor a nap.
Még egy kép a Bécsi útról ajtósban:
A Bojtár utcai lámpa nem a legkényelmesebb fotóhely, de tankolás előtt éppen kapóra jött. :D
Július elején átnéztem Hüvibe is, sok értelmes kép nem született, sajnos nem nagyon tudta eldönteni a Nap, hogy kisüssön-e vagy nem. Azért néha igen, olyankor egész jónak bizonyult a Máriaremetei út eleje.
Persze amikor itt épp jó volt a fény, akkor az MRP-051 jött, amit már lőttem egy párszor...
Egy standard végállomási fotót azért csak beteszek, ezt úgysem lőttem még máshol.
Július első felében nem sokat voltam itthon, így egy darabig hanyagoltam a témát, aztán az utóbbi 3 hétben ráálltam ezekre megint, most már főleg délen, de a kétajtós példányok megjelenése miatt a 218-as is ismét érdekes. Mindezek előtt egy kis életkép a Szentlélek térről:
Bármennyire is az Ikarus a kedvencem, ez a látvány nekem nagyon tetszik.
Az első fotóm kétajtós kivitelről. Ja, hogy nem látszik? Hát hoppá! :D
Itt már látszik a lényeg is, és a rendszám is majdnem ugyanaz... :) Ez a kép egyébként ismerős lehet a facebook oldalunkról.
Nézzünk át egy kicsit Buda délebbi vidékeire is!
MRZ-380 érkezik az őrmezei végállomásra.
Délután egész jól el lehet lenni itt, amíg valami falujáróra vár az ember.
Villányi út, kézenfekvőnek tűnik itt fotózni ezeket, de nekem nem jött be igazán.
Annál inkább bejött az 1-es út, egyik nap Budaörsön volt dolgom, akkor néztem ki magamnak délutánra a Virágpiac környékét. Végülis a Madárhegy nevű megállót választottam, ahol nagyjából egy órát töltöttem, kb. 2-3 percenként jött valami.
Az első napokban sokat volt ez a kocsi a 218-ason, így kiváló alany volt egy tájképre.
Amúgy pedig nagyjából ilyen képek készültek itt, továbbiakat ld. galéria. :)
Egy idő után már ülve fotóztam, 3 körül pedig kezdtem úgy érezni, hogy ideje átmenni a Sasadi úthoz, mert lassan már napos-ajtós az idő ott. Ez be is jött, onnan sem fogok feltenni azonban n+1 egyforma képet, úgyhogy a galériát kifejezetten érdemes lesz megnézni.
Úgy vélem, ez elég sok fotós számára ismerős, legfeljebb a busz más. :)
MOS-292, egy 3 ajtós darab, a 272-esen főleg ilyenek járnak, bár lőttem 4 ajtóst is. Összesen 7 ilyen Volvo van meg, 4 ugyaninnen. :D
A Széll Kálmán téren összesen egy értelmes fotót sikerült készítenem a témában, úgyhogy a 22-esre még kell találnom egy fotóhelyet, vagy csak szimplán kimászhatnék délelőtt a Széll Kálmán térre...
Ez sem az igazi, de még elmegy kategória, pár órával korábban viszont egész jó hely, anno az MFW Volvo-k egy részét fotóztam itt, meg persze King longokat.
Egy egészen friss, eheti kép a már felújított, kétvágányos Bécsi úti átjárót elhagyó MRP-100-ról, ami szintén kétajós egyébként.
Egy még frissebb kép, pár órája készült a Bécsi úton, a Laborc utcánál. Ez sem tökéletes fotóhely, de elmegy.
Egy még frissebb kép a végére, alig 1 órája, hogy fotóztam Kelenföldön... :D
A poszt végén pedig következzen két bónusz kép! Az első egy Ikarus, de a színvilágon nem változtatunk, és BPO/BPI sem lesz a posztban. Na, kitaláltátok, mi jön? Neeem, nem PKD...

LZZ-332 (ex. DUH-599) érkezik le a Várból. Végre meglett ez a torzó is, a színe az rendben van nagyon, de ez a homlokfal...
A második pedig egy kis VT, ha már égszínkék buszokkal foglalkozik a poszt, akkor egy C2-es Citaro-nak is illik benne helyet szorítani, még ha ez nem is a Volánbuszé.
MHU-768 a Szentendrei úton.
Végezetül jöjjön a skydrive galéria, pont 100 képpel, majdnem 70 db NL283-assal. Egész jól állok már belőlük. :) https://onedrive.live.com/?cid=872902F291B0EFAD&id=872902F291B0EFAD!2908
Köszönöm a figyelmet, hamarosan ismét jelentkezem! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése