2013. május 20., hétfő

Budapest-Esztergom vonatpótlás

A 2-es vonal felújítása és fejlesztése tavaly kezdődött, ekkor még csak Pilisvörösvár és Esztergom között volt vonatpótlás, a Vértes Volán és a Volánbusz közreműködésével, illetve magán kisbuszokkal Klotildliget-Piliscsaba-Pilisvörösvár-Szabadságliget vonalon. Az idei év áprilisától már a teljes vonalon vágányzár van, így az Árpád híd és Esztergom között közlekednek a pótlóbuszok, hasonló leosztásban, ám megjelent 6 magán busz is az MrReisen és a Balázs-busz üzemeltetésében. A posztban elsősorban az idei pótlóbuszokra koncentrálok, miután azok szinte teljes egészében lefedik a tavalyit, csak jóval több kocsi jár, a néhány kivételt, amik csak tavaly voltak itt, szintén felteszem. Miután a vonal közelében lakom, így igyekszem folyamatosan megfigyelni a kocsikat, mert azért komolyabb rotáció figyelhető meg a Volánoknál és a maszeknál is. Érdekesség még a menetrendben nem feltüntetett, reggeli csúcsban közlekedő Esztergom-Budapest kisbuszos (harmadrész?) expressz is, amin eddig az MrReisen Iveco Dailyjét (MCX-059) és a Volánbusz alvállalkozásában közlekedő LLD-287-et láttam. Előbbi az egyetlen kocsi, amit sem itt, sem egyébként nem sikerült fotóznom, a vonatpótlón feltűnő buszok közül egy-egy beugró kocsit (pl. a Volánbusztól az FLR-897, Vértestől az FKA-765 vagy az FJJ-412) leszámítva eddig minden buszt sikerült itt kiszednem.
Nézzünk néhány érdekesebb kocsit, képet!

Tavaly a pilisvörösvári vasúti átjáró bizonyult az egyik legjobb fotóhelynek. Ami persze most is az még, de kinek van kedve oda kimászni, ha szinte házhoz jönnek a rendszámok? Na ugye.
KMF-971, a két "szomszédjával" ellentétben a teljes vonali pótlásban nem vesz részt
FKC-169, az egyik klotildligeti járaton
Idén áprilisban kezdődött a teljes vonali pótlás, és én jó sulinetes módjára már az első nap reggelén az Árpád hídnál recsiztem, persze csak azért, mert dolgom volt arra... :D

A három szolgáltató egy-egy busza az első reggelen

Ejtsünk szót a pótlás egyetlen csuklós résztvevőjéről is, ami reggel 7:45-kor megy Z-be, ha éppen az megy.
KPK-293, nem mindig sikerül ennek mennie ilyenkor
 Reggel többször is az Árpád híd érintésével mentem a dolgomra a pótlás első heteiben.
Még Bova is jutott ide, meg persze az LLB-810 is
Ceglédi Setra is van, ez reggel Vérteses Credoval megy párban
Az Árpád hídi buszvég persze ennél sokkal jobb képek lövésére is alkalmas. Délután érkezőben, reggel indulóban, nappal meg ott, ahol valami éppen jó helyen tárol.
FKH-169 érkezik, perverz egy gép
GBG-174 indul, ez a busz amúgy csak a vonatpótláson lett meg, még tavaly nyár végén
Tartalékként a GAK-946 is sokat megfordul a vonatpótlón, és persze a másik itteni tartalék, a JID-081 is

A másik alap fotóhelyem a Flórián tér, reggel ajtótlan, délelőtt ajtós. Ráadásul ilyenkor még negyedórázik a pótló befelé.
EJG-661, a Volánbusz is előszedett pár EAG-ot a MAN-ok mellé
Az unásig lőtt GEX-823, ez mindig ott van, ahol én...
Szintén kedvelt fotóhelyem még a Bécsi úti vasúti átjáró, hiszen onnan nem messze lakom, így a közelsége miatt adja magát. A fények a Flóriánhoz hasonlóak, csak délután könnyebb ajtótlanból fotózni a kifelé tartó irányt.
Délutáni csúcsforgalom
A bevezetőben már említett kisbuszokat reggel itt próbáltam elkapni, az MCX-et 3-szor is benéztem, vagy korábban jött, vagy később, mint vártam. Az LLD-ről is csak autoDEL sikerült, de azért beteszem. :D
NyüWes kisbusz, miért nincs ennek menetrendje...
A maszekok eleinte még úgy tűnt, hogy nem cserélgetik annyit a kocsikat, aztán feltűnt jó pár hulladék, FLX-449, LRL-921 stb. Ezeket majd a galériában megnézi, aki akarja, az LRL-t érdekességként beteszem, mert azt itt még nem sikerült fotóznom, korábban viszont már igen.
LRL-921, Táborfalva, tavaly nyáron. Idén meg ha kell, VP...
Végezetül jöjjön egy tavalyi kép, ez sem jár idén.
JID-083, Dorog. A mögötte álló KWA-s MAN (akármelyik is legyen az) idén is dolgozik a vonalon

A többi kép a skydrive-on, a vonatpótló-s mappában tekinthető meg. A pótlás a nyáron is folytatódik, így a galéria szinte biztos, hogy frissül még, ha lesz annyi kép, vagy olyan érdekesség, ami ezt indokolja, akkor lesz még egy poszt a témában.
A következőkben nem sokára elkészül Renccámvadász győri posztja egy olyan túráról, amire sajnos nem tudtam elmenni, én pedig legközelebb egy kis Tab-Kaposvár témában jelentkezem, némi Honvédséggel fűszerezve a dolgot.
Addig itt a már-már megszokott link ( https://skydrive.live.com/redir?resid=872902F291B0EFAD!147)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése